Pozivamo Vas na Akciju pravljenja Sneška Belića i skulptura od snega
Detaljnije o akciji - na ovom sajtu

Sunday, December 5, 2010

Tehnologija izrade skulptura od snega

Tehnologija izrade skulpture od snega

1. Odeća
Za izradu skulpture od snega vrlo je važno da budete odgovarajuće obučeni jer treba da provedete 1-2 sata napolju na temperaturi oko 0oC. Ako niste dobro obučeni to će uticati na rezultat vašeg rada, na vaše raspoloženje, a i dovodite sebe u opasnost da se razbolite. Zato ovaj deo pripreme shvatite vrlo ozbiljno, jer kao i u svakom poslu dobra priprema je više od pola posla gotovo  unapred. 





Obuća - Vrlo je važno da imate toplu zimsku obuću koja ne propušta vlagu. Sneg može biti mokar i to je kao da stojite u hladnoj bari celo vreme. Zato obuća mora da bude nepropusna. Ako imate kožne čizme, namažite ih slojem imalina pre izlaska iz kuće. Treba da nosite tople vunene čarape - dokolenice, može i 2 para jedan preko drugih. Ako imate gumene čizme posebno je važno da nosite debele vunene čarape jer se inače noge upare, nakvase i ohlade, a to je isto kao da vam obuća propušta.
Odeća treba da bude topla zimska - termo pantalone (kao za skijanje) su najbolje. Odeća u više slojeva je bolja jer veći broj slojeva bolje zadržava toplotu. Vuneni džemper sa rol kragnom i/ili vuneni šal oko vrata. Zimska vindjakna od sintetičkih materijala otpornih na kvašenje je bolja od klasičnog kaputa jer manje ograničava pokrete, a kod pravljenja Sneška je to potrebno. Vindjakna мора da ide preko krsta i kukova. Kapa je obavezna - debela  vunena kapa, ili slično, treba da prekriva celu glavu i uši (nije dovoljno da imate samo štitnike za uši jer čovek 90% toplote oslobađa preko glave). Lice i ruke možete namazati kremom za kožu ili kantarionom-uljem koje zagreva kožu i štiti je od hladnog vazduha. Rukavice su obavezne - vunene su bolje - ponesite 2 para da možete da zamenite kada se jedan par nakvasi. Za pravljenje skulpture od snega korisno je imati i gumene rukavice koje ćete navući preko vunenih i tako ih zaštititi od mokrog snega. Povremeno će biti potrebno i da skinete rukavice jer ruka u rukavici ima znatno manje mogućnosti pokreta i modelovanja nego sama ruka. Bitno da vam ruke ostanu tople, ako primetite da su vam prsti hladni - to je znak da treba bolje da se utoplite ili da smesta idete kući (ako na to ne obratite pažnju ima mnogo izgleda da dobijete prehladu). Isto važi i za nos, uši i prste na nogama.

2. Specifičnosti skulptura od snega
Koristi se svež sneg napadao u okolini mesta na kome ćete praviti skulpturu. Sneg je specifičan materijal pa zato skulpture od snega nemojte poistovećivati sa skulpturama od leda. Sneg nema čvrstinu kao led. Za skulpture od snega treba planirati oblike sa širokom osnovom, bez tankih i dugačkih formi jer će one biti sklone lomljenju. Skulpture od snega su više nalik skulprurama od peska, pa ih tako treba i planirati. Moguće je pokušati izradu skulpture od snega sa drvenim ili metalnim skeletom što bi omogućilo razuđenije forme, ali autor ovog teksta nema iskustava o tome.




 3. Priprema: Izrada modela-makete
Svoju ideju prvo možete nacrtati kao skicu olovkom na papiru. Tokom rada na skici ideja će se sama od sebe razvijati, možda ćete dobiti i nove ideje, pa skicirajte i njih. Zatim odaberite onu ideju koja vas najviše raduje.
Napravite mali model od gline, plastelina, žice, vune, tekstila isl. Na taj način ste svoju ideju čvrćše vezali za materijal - videćete dobre i loše strane mnogo bolje nego na papiru ili samo zamišljajući skulpturu u glavi.

4. Alat korisan za izradu skulpture od snega:
- plastična kofa od 10l
- lopata ili lopata za sneg
- plastični đubrovnik
- kašika
- nož sa zaobljenim vrhom
- molerska špahla
- metlica od sirka
- nekoliko plastičnih flaša sa hladnom vodom
- ručna prskalica za vodu
- četke za farbanje
- drvena daska za dobijanje ravnih površina
- šabloni od šperploče ili lesonita za dobijanje oblih i zakrivljenih površina (pripremljeni ranije u zavisnosti od ideje koju želite da realizujete)
- veći ekser za grebanje i dobijanje tekstura




5. Tehnologija rada
  Prvo treba napraviti grudvu snega onog oblika koji treba da ima skulptura, ali malo veću. Tokom dodavanja snega površinu grudve treba prskati vodom (prskalicom ili plastičnom flašom koja ima izbušen poklopac sa 5-6 malih rupica).Tako će se dobiti čvršća struktura snega.
  Kada ste dobili grudvu - monolit onda od nje oduzimajte sneg gde je potrebno, da bi se pojavila vaša skulptura. Za to koristite alate - plastični đubrovnik, molersku špahlu, kašiku, varjaču, pripremljene drvene šablone itd. Sneg koji pada sa skulpture treba da sklanjate lopatom dalje od skulpture da se nebi ugazio i postao klizav, da se neko ne saplete i pokvari vaš trud. Možete i dodavati sneg na skulpturu - na mestima gde je to potrebno - nakvasite taj deo skulpture vodom - zatim zalepite grudvu snega, zatim ponovo isprskajte vodom, oblikujte sneg itd.
  Pravilo je da  prvo treba da napravite velike forme, a kasnije da dodajete detalje (na primer - prvo oblik glave - jaje, a zatim na to urezujete i dodajete detalje: nos, oči, obrve usta, uši).
  Tokom rada sneg treba kvasiti hladnom vodom. Na taj način se sneg više sabija i voda se ubrzo ledi stvarajući vrlo čvrstu skulpturu. Gotovu skulpturu treba isprskati  prskalicom sa vodom tako da se na površini skulpture stvori sloj leda koji će dodatno dati čvrstinu skulpturi. Takva skulptura će trajati mnogo duže od okolnog snega jer se sabijeni sneg mnogo sporije topi. Skulptura se može bojiti bojama na vodenoj bazi sa prirodnim vezivom (tempere), mekom četkom, s tim što se boja ne suši već se ledi. Treba da znate da ćete bojenjem izgubiti prozračnost koju sneg ima, a i refleksiju svetla na zaleđenoj površini.

  Skulptura od snega ima svoju dinamiku jer topljenjem snega nastaju novi zanimljivi skulptoralni oblici koji vas iz dana u dan mogu iznenaditi lepotom formi i pružiti nove ideje za rad u snegu i drugim trajnijim materijalima.

No comments:

Post a Comment