Pozivamo Vas na Akciju pravljenja Sneška Belića i skulptura od snega
Detaljnije o akciji - na ovom sajtu

Saturday, April 14, 2012

Botanička bašta Jevremovac - Pismo podrške


PREPORUKA

  Botanička bašta ima zadatak da neguje raznovrsne biljke i pokaže to bogatstvo kreativnosti prirode. Ovo ostrvo prirode u centru grada može nam pokazati da je jedno drvo složeniji i skladniji sistem od čovekovih urbanih ostvarenja koja ga okružuju. Zato pred delima prirode moramo imati poštovanja i moramo shvatiti da čuvajući prirodu u stvari čuvamo sami sebe. Zbog toga je bitna ekologija jer nam pokazuje način kako možemo postići bolji kvalitet sopstvenog života i zdravlja. Botanička bašta pokazuje kulturu poštovanja prirode i kulturu sklada čoveka i prirode. Nalaženje tog sklada na jednom širem, civilizacijskom planu, neophodan je uslov za prevazilaženje nailazećih problema čovečanstva - prenaseljenost, zagađenje, promena klime...
  U Botaničkoj bašti se najbolje može osetiti mir i čistoća koju koju donosi zima i sneg, ukratko - zimska idila. Skulpture od snega su pokušaj da se skrene pažnja da je taj sklad koji priroda ispoljava vrednost koju imamo i koju treba da cenimo. Na taj način sve ono što je lepo, čisto i moćno oko nas u prirodi, prihvatićemo kao naše sopstveno, jer - na kraju mi smo kao ljudska bića deo prirode, i treba da živimo u skladu sa njenim principima.
Inicijativa projekta Arijadnina nit je lep primer kako se kroz umetničke intervencije u kontekstu savremene umetnosti mogu promišljati širi društveni problemi poput očuvanja životne sredine s kojima se svakodnevno suočavamo.
  Uz podršku ovakvom načinu razmišljanja i delovanja srdačno vam preporučujem da podržite projekat Arijadnina nit. Sa učesnicima Akcije pravljenja skulptura od snega ostvarili smo veoma dobru i uspešnu saradnju. Drago nam je da se ovakve akcije sprovode, jer se time na nov i sadržajan način obogaćuje kulturna ponuda, obrazuju mladi i skreće pažnja na potrebu očuvanja prirode. Stoga, svesrdno podržavamo buduće akcije na ovom projektu.

Upravnik Instituta za botaniku Botaničke bašte "Jevremovac"
Prof. dr Petar Marin

No comments:

Post a Comment